Vraag mensen naar wat zij doen om hun gezondheid te verbeteren en ze zullen direct een aantal voor de hand liggende dingen opnoemen: betere voeding en minder snacken, meer beweging, stoppen met roken en (teveel) alcohol drinken. En dat is terecht, want deze factoren heb je inderdaad zelf in de hand en ze zijn van groot belang voor je gezondheid. Maar hoewel vrijwel iedereen weet dat er een verband is tussen slapen en gezondheid, wordt deze factor minder vaak genoemd. En dat is jammer, want hierin kun je zelf wel degelijk iets betekenen.

Waarom is goed slapen belangrijk?

Wanneer je slecht of te weinig slaapt, dan ervaar je meer hinder van stress, omdat je slechter kunt relativeren en doordat je uit vermoeidheid overdag fouten maakt, bv in je werk. Door de stress, maak je meer cortisol aan en dat gaat weer ten koste van je nachtrust, doordat cortisol de aanmaak van o.a. serotonine ontregelt. Serotonine wordt door het lichaam omgezet in melatonine en is daarmee van directe invloed op je slaap.

Wanneer je slecht of te weinig slaapt, dan doet dit ook iets met je hormoonhuishouding. Zo wordt er meer Ghreline aangemaakt en minder Leptine. Ghreline zorgt voor meer willen eten en Leptine voor een vol/verzadigd gevoel, daardoor wil je door weinig slaap veel meer eten. Ook een serotonine tekort leidt tot overeten en koolhydraatverslaving. Dit heeft dus beide een negatief effect op je gewicht en daardoor ook op je gezondheid. Ernstig overgewicht heeft namelijk weer gevolgen voor de kwaliteit van slapen, doordat mensen met overgewicht vaker leiden aan slaapapneu. Deze  aandoening zorgt ervoor dat je meerdere maken per nacht wakker schrikt door ademnood en door deze verstoorde nachtrust krijg je te weinig herstellende diepe slaap.

Wat kun je zelf doen om beter te slapen?

Er is een aantal dingen, die je kunt doen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Hier een opsomming van de gemakkelijkste items:

  1. Goed eten. Goede vetten en eiwitten van goede kwaliteit zorgen ervoor dat je hormonen de juiste bouwstoffen krijgen en goed kunnen functioneren. De stof triptofaan zit in een allerlei voedingswaren. Door deze stof voel je je plezierig en slaperig. Het zit bijvoorbeeld in bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt. Koolhydraten, bijvoorbeeld uit volkoren crackers, zorgen voor een stijging van serotonine. Hierdoor val je gemakkelijker in slaap.
  2. Regelmaat in je slapen brengen. Zorg ervoor dat er niet meer dan 1 uur verschil zit tussen het tijdstip waarop je in het weekend en doordeweeks naar bed gaat én slaap in het weekend niet langer dan 8 á 8,5 uur. Teveel verschil zorgt ervoor dat je lichaam steeds weer moet wennen aan de andere tijd en dat gaat ten koste van je nachtrust.
  3. Zorgen voor voldoende buitenlucht en beweging. Beweging en buitenlucht zorgen ervoor dat je rozig bent en daardoor sneller slaapt. Bovendien vermindert beweging in de buitenlucht stress en daarvan hadden we al gezien dat het de slaap negatief beïnvloedt.

 

Welke dingen kun je beter niet doen om beter te slapen?

  1. Computeren of Tv kijken tot je naar bed gaat. Het blauwe licht vermindert de aanmaak van melatonine en daardoor vat je moeilijker de slaap.
  2. Alcohol drinken. De alcohol zorgt er misschien wel voor dat je sneller in slaap valt, maar de slaap is lichter en minder verkwikkend, omdat je ook moeilijker of zelfs niet in de diepe REM slaap komt.
  3. Überhaupt veel drinken (water, thee of limonade). Omdat je dan ’s nachts eruit moet om naar de wc te gaan en dan niet altijd de slaap weer kunt vatten.
  4. Pittig of veel of laat eten. Doordat je spijsvertering dan nog driftig bezig is, zul je onrustig slapen áls je al in slaap valt.
  5. Blijven liggen en je druk maken over niet slapen. Wanneer je niet in slaap komt en je ergert je daaraan, sta dan op en ga beneden een boekje lezen of een puzzel maken. Probeer het opnieuw, zodra je merkt dat je moe wordt. Blijven liggen en je druk maken, omdat je niet slaapt, heeft averechts effect.
  6. Ruzie maken of heftige gesprekken hebben net voor het naar bed gaan. Dit veroorzaakt sowieso stress, waardoor je slecht in slaap komt, maar vaak ga je ook piekeren. Want wat heb jij gezegd of heeft de ander gezegd wat niet oké was en hoe had je dan beter kunnen reageren en hoe was dan de avond afgelopen, enz, enz, enz.
  7. Sowieso piekeren. Want in het donker lijken de kleinste zaken groots. Zelfs dat waar je in het daglicht hartelijk om moet lachen. Ben je een piekeraar? Reserveer dan aan het begin van de avond een kwartier de tijd om alle piekergedachtes op te schrijven. Ze hebben dan een plek en zitten niet meer in je hoofd. Grote kans trouwens dat je bij het opschrijven al moet lachen…

Welterusten en een mooi begin van World Sleep Day!

Wil je vaker tips ontvangen, schrijf je dan in voor mijn “tips voor een slank en energiek leven” en ontvang bovendien het ebook “vijf kilo kwijt in deze 5 stappen!” Je kunt je hier inschrijven: https://balansdoorvoeding.nl/tips/

 

 

Over BalansdoorVoeding.nl - 

Bij Balans door Voeding kun jij terecht wanneer je gezonder wilt gaan leven, je energieker wilt voelen of slanker wilt worden en niet weet hoe. Bij Balans door Voeding leer jij hoe je gewicht verliest door de juiste keuzes te maken, MAAR zonder honger te lijden, zonder een wekelijkse pelgrimstocht naar diverse supermarkten en zonder calorieën tellen. Krijg je lichaam in balans bij Balans door Voeding.

Reacties

Pin It on Pinterest

Share This