Yes! Het is weer zover; het nieuwe seizoen van ‘Wie is de Mol?’ gaat van start en heel wat mensen zitten op zaterdagavond aan de buis gekluisterd. In de spelomschrijving staat: “Met het uitvoeren van de opdrachten kunnen de kandidaten geld verdienen voor de pot… veel geld. Hiervoor is samenwerken en vertrouwen cruciaal maar met de aanwezigheid van de mol – een saboteur – in de groep is dit niet gemakkelijk”. Nu geldt dit in het dagelijkse leven ook voor elk project en samenwerking. Het is daarom van cruciaal belang om een saboteur te herkennen voor hij jou schade toebrengt of het slagen van jouw project in de war stuurt.

Afvallen ondanks De Mol

In vrijwel elk traject, waarin ik iemand coach naar een gezondere leefstijl, meer energie en een bijbehorend slanker lichaam, breng ik De Mol ter sprake. Want iedereen blijkt in haar omgeving minstens één persoon te hebben, die deze rol heeft en vrijwel niemand herkent de mol. Wanneer jij het besluit neemt om gezonder te gaan leven, zal iedereen in je omgeving je aanmoedigen en steunen. Je krijgt schouderklopjes voor ieder gebakje dat je laat staan en voor iedere borrel, die je niet drinkt. Want ze zijn trots op jou. Op je doorzettingsvermogen, omdat “ik weet hoe graag je een wijntje drinkt”. Op je vastberadenheid, omdat “je altijd zo genoot van lekker en veel eten”. Er is gejubel voor elke 5 kilo die je kwijt bent en iedere nieuwe outfit oogst bewondering. Totdat…

Bijna op je streefgewicht

Totdat je goed vordert op weg naar je streefgewicht en je een bedreiging vormt. Dan komen de steken onder water, de speldenprikjes en jaloerse blikken. “Wanneer je weer gewoon gaat eten”, “of je nog wel een keer gezellig mee doet als we uitgaan” en “of je niet een keer genoeg krijgt van de sportschool?”. Want door jou voelt de rest zich ongemakkelijk. Jij verbreekt het stilzwijgende ‘wij zijn gezellig en mollig en houden van eten en drinken” en dat word je niet in dank afgenomen. Jij confronteert je omgeving van een zwakte in hen, want jij ziet er steeds beter uit en zij zijn nog steeds dik. Vergis je niet; dit gedrag kun je verwachten van je allerbeste vriendin(nen), omdat zij slank leken bij de gratie van jouw overgewicht. Of van je lievelingszus, die zich altijd dunner wist dan jij en daar status aan ontleende. Van andere moeders op het schoolplein en van collega’s, omdat jij je heerlijk voelt en je dat uitstraalt. Het kan zelfs je partner zijn, omdat die ook ziet dat je er wel erg goed uitziet tegenwoordig. Het lijkt wel alsof iedereen gaat roepen “hé! Dit hebben we zo niet afgesproken! Doe ‘ns gewoon.”

Herken en ontmasker De Mol en blijf bij jezelf

Het is belangrijk om tijdig te herkennen wie De Mol is en welke streken hij of zij uithaalt om jou van je pad te brengen. Maar nog belangrijker is het om jouw belang en jouw doelen voorop te zetten en je niet van de wijs te laten brengen. Want je weet het: je kunt een ander niet veranderen, maar wel de manier waarop jij ermee om gaat. En die bepaal jij. Niemand anders.

 

Over BalansdoorVoeding.nl - 

Bij Balans door Voeding kun jij terecht wanneer je gezonder wilt gaan leven, je energieker wilt voelen of slanker wilt worden en niet weet hoe. Bij Balans door Voeding leer jij hoe je gewicht verliest door de juiste keuzes te maken, MAAR zonder honger te lijden, zonder een wekelijkse pelgrimstocht naar diverse supermarkten en zonder calorieën tellen. Krijg je lichaam in balans bij Balans door Voeding.

Reacties

Pin It on Pinterest

Share This