Onduidelijkheid over cholesterol

Afgelopen week kreeg ik een berichtje van een vriendin. Ze was bij de huisarts geweest en daar was geconstateerd dat ze verhoogd cholesterol had. Bijna vanzelfsprekend kreeg ze het advies om cholesterol verlagende medicijnen te gaan gebruiken en ze had het recept al bijna in haar tas zitten, toen ze zich bedacht… En toen mailde ze mij! “Astrid, hoe zit dat ook al weer?”

Cholesterol is jarenlang de hoofdverdachte geweest van hart- en vaatziekten en het overlijden hieraan. Dat komt omdat bij autopsie van hartpatiënten vaak plaque en cholesterol werd aangetroffen in dezelfde vernauwde regio in de aderen. Dit was DE reden om verzadigde vetten in de ban te doen en dit betekende de opkomst van margarines met “plantesterolen” die een gunstig effect zou hebben op het cholesterol en daarmee hart- en vaatziekten zou laten afnemen. Niets is minder waar. Het aantal mensen met hartklachten is sindsdien sterk gestegen en getroffen personen bleken ook vaak een verhoogd cholesterol te hebben. Is één en één daarmee twee? Nope.

Voortschrijdend inzicht en onderzoek hebben aangetoond dat de plaque o.a. wordt veroorzaakt door transvetten, die aankoeken in aderen en door ontstekingen door suikers. Cholesterol wordt door het lichaam aangemaakt als ‘redder in nood’ om de plaque te vernietigen en de ontstekingen te blussen. Het gebruik van cholesterol remmende medicijnen zorgt ervoor dat het lichaam z’n werk niet meer zo goed kan doen, want daarvoor heeft het die cholesterol nodig.  Het eten van margarines met de plantesterolen helpt totaal niet, daarom mag de fabrikant in Duitsland dit ook niet eens meer in z’n marketinguitlatingen noemen. Erger nog dan dat het gewoon niet helpt, door het eten van margarines voeg je transvetten toe aan je menu en die veroorzaken nu juist plaque.  Van de regen in de drup zogezegd.

Wat zijn dan wel de feiten over cholesterol?

  • Verhoogd cholesterol is een teken dat je lichaam in staat is om z’n processen te reguleren. Gefeliciteerd. Het kan een tijdelijk verschijnsel zijn, houdt het wel in de gaten.
  • Langdurig verhoogd cholesterol kan betekenen dat je ergens een ontsteking hebt. Ga dat eens na en wanneer dit zo is, ga daarmee aan de slag. (Dit was bij mijn vriendin ook het geval en dat is wat ze heeft aangepakt).
  • De hoogte van ons cholesterol wordt voor ongeveer 10% bepaald door wat we eten, de rest wordt door je lichaam gemaakt. Eieren, vette vis, roomboter en kokosvet kunnen dus geen kwaad.
  • Het eten van eieren, vette vis, roomboter en kokosvet zorgt er juist voor dat jij je lichaam voorziet van de juiste bouwstenen om cholesterol te maken en jouw lichaam gezond te houden.
  • De mate waarin we gevoelig zijn voor het ontstaan van ontstekingen en plaque in de aderen wordt negatief beïnvloed door de consumptie van suikers en transvetten. Schrap deze uit je menu en je hebt geen ‘redder in nood’ meer nodig, omdat je cholesterol keurig op peil blijft.

Conclusie: laat je niet bang maken en kijk of en wat je zelf kunt doen zonder medicijnen. Je lijf zal je dankbaar zijn!

 

Over BalansdoorVoeding.nl - 

Bij Balans door Voeding kun jij terecht wanneer je gezonder wilt gaan leven, je energieker wilt voelen of slanker wilt worden en niet weet hoe. Bij Balans door Voeding leer jij hoe je gewicht verliest door de juiste keuzes te maken, MAAR zonder honger te lijden, zonder een wekelijkse pelgrimstocht naar diverse supermarkten en zonder calorieën tellen. Krijg je lichaam in balans bij Balans door Voeding.

Reacties

Pin It on Pinterest

Share This