Kind met overgewicht: “weer lekker in je vel”

Jouw kind is gewoon té dik.

Bam! Dat komt aan. Dat doet pijn, niet te geloven.

Anne, de moeder van Luuk, schudt haar hoofd alsof ze daarmee de nare herinnering kan laten verdwijnen. Maar helaas. De waarheid is hard en te lang ontkend. Luuk is inderdaad te zwaar en hij heeft er last van. Hij heeft niet veel vriendjes en speelt eigenlijk nooit buiten, wordt daar ook niet voor gevraagd. Hij is stil geworden, de laatste tijd, en minder vrolijk dan hij was. En nu vertelt zijn juf dat hij het in de klas niet meer naar z’n zin heeft, dat hij gepest wordt omdat hij ‘sloom’ is. Het wordt tijd om iets te doen, Luuk verdient het. 

Misschien was het in jouw geval ook de juf, die het jou vertelde. Misschien je eigen zus of je moeder, misschien de huisarts. Maar iemand prikte met deze opmerking de overtuiging kapot die jij angstvallig overeind hield. “Mijn dochter is alleen wat mollig” of “het is tijdelijk, als hij straks zijn groeispurt heeft, is het over” of zelfs “het zit in de familie, we hebben zware botten”. Maar in plaats daarvan hoor je iemand zeggen “jouw kind is gewoon té dik”. Bam!

Wanneer jouw kind te zwaar is, maak jij je als ouder ongerust. En terecht!

Want kinderen, die te zwaar zijn:

 • worden vaker gepest,
 • worden buitengesloten met schoolpleinspelletjes of gym,
 • hebben vaker astma en/of eczeem,
 • lijden aan slaapstoornissen,
 • hebben veel grotere kans om een zwaarlijvige volwassene te worden en
 • lopen een verhoogd risico om suikerziekte te ontwikkelen op latere leeftijd.

 

Overgewicht van kinderen zit vaker niet dan wel in de genen. Het erven van een ‘zware bouw’ is meestal terug voeren op het erven van een minder goede leefstijl. Veel ouders hebben allebei een baan, waardoor zelf gezond eten koken er regelmatig bij in schiet en kant-en-klaar maaltijden hun intrede doen. Wanneer ook sporten en/of buiten spelen door tijdgebrek naar de achtergrond is verdwenen, ligt zwaarder worden op de loer.

Begrijp één ding goed: het is niet jouw schuld als ouder! Maar voor het geluk en de gezondheid van je kind is het wel noodzakelijk dat jij de eerste stap zet naar een verandering. Voor het te laat is….. Want wanneer je niks doet, wordt bovenstaande wel jouw schuld…

Met het Traject “weer lekker in je vel” zorgen we er samen voor dat jouw kind opgroeit tot een vrolijk kind, dat zich vrijelijk kan bewegen en niet gehinderd wordt door overgewicht.

Resultaat van nu in actie komen

Na dit traject heeft je kind:

 • overtollige kilo’s verloren,
 • meer energie en levenslust gekregen,
 • weer zelfvertrouwen gekregen,
 • geleerd om te kiezen voor wat hij/zij echt lekker vindt,
 • zichzelf weer gevonden en zit hij/zij weer lekker in z’n vel,
 • betere kansen op een gezonde toekomst.

De aanpak

We starten met een intakegesprek. Hierbij is het kind aanwezig en minstens één van beide ouders. We nemen door wat de hulpvraag is en waarom er nu stappen gezet worden. Na het doornemen van de voeding en gewoonten (inclusief drinken, snoepen, spelen en bewegen) kiezen we samen één item waaraan de komende week gewerkt wordt. Samen met het kind wordt een doel bepaald; bijvoorbeeld “de komende week drink ik per dag maximaal één glas fris”. Met een opdracht en dit doel voor ogen, gaan jullie naar huis. Het gezin, maar ook de sociale omgeving, is doorslaggevend voor het resultaat. In de coaching wordt het hele gezin meegenomen in de veranderingen, het kind kan dit niet alleen. Er is dan ook veel aandacht voor het omgaan met verleidingen, rollenspellen en andere handvatten, waardoor kind én ouders steviger in hun schoenen staan.

Tijdens ieder gesprek bepalen we samen een haalbaar doel en de stappen, die ervoor nodig zijn om dit te halen. Iedere keer gaat het kind naar huis met een opdracht voor de volgende keer. Het aantal consulten hangt af van motivatie en het benodigde gewichtsverlies. Onthoud hierin dat iedere kilo die je kind kwijt raakt, direct een positieve bijdrage geeft voor de gezondheid én voor het zelfvertrouwen van je kind. En daar doe je het voor.

Wil jij ook een betere gezondheid en meer geluk voor jouw kind? Neem contact op. Want ook jouw kind verdient het.

 

Meer informatie?

Is je interesse gewekt en wil je meer informatie? Neem dan nu direct contact met mij op! Ik help je graag!

Persoonlijk advies
phone06-12178338
clockBereikbaar tot 18:30
Onze voordelen
trophyVoedingsadvies op maat
shopBasis is producten uit jouw supermarkt
skypeTevens skype consulten
profilePersoonlijke service

Pin It on Pinterest

Share This