Carnaval

Aswoensdag, de eerste dag na Carnaval, is de eerste dag van de veertig dagen durende vastentijd die loopt tot Pasen (zondagen niet meegerekend). Aswoensdag is een dag van boetedoening, waarop de gelovigen een kruisje van as op het voorhoofd krijgen getekend. Carnaval vieren gebeurt in veel steden en dorpen onder de grote rivieren nog ieder jaar, een askruisje halen doen al veel minder mensen en vasten tot Pasen…. Dat gebeurt waarschijnlijk helemaal niet meer!

Vasten

Vasten, zoals hierboven genoemd wordt, had in mijn jeugd eigenlijk niet veel om het lijf. Je snoepte 40 dagen niet en alles wat je aan snoepgoed kreeg, bewaarde je in een trommeltje voor na het vasten. Maar officieel behoor je gedurende die 40 dagen slechts één volledige maaltijd per dag te nemen, als vorm van boetedoening en onthouding en oefening van vroomheid. Deze redenen om te vasten zal de meesten van ons niets meer zeggen, maar op gezette tijden vasten is helemaal geen slecht idee. Waarom dan?

Oertijd

Ons lichaam is genetisch nog vrijwel hetzelfde als toen we net rechtop gingen lopen, in de oertijd. In die tijd was er niet het hele jaar door voldoende eten. Bovendien hadden we geen koelkast of een andere manier om ons eten te beschermen tegen bederf of roofdieren. We aten dus op wat we vingen of vonden en als we pech hadden, aten we daarna dagenlang niets. We konden daar toen tegen, want we wisten niet beter en in feite kan ons lichaam daar nog steeds prima mee om gaan. Natuurlijk krijg je trek en zal je maag gaan rammelen, maar je valt echt niet meteen om als je dan niks eet. Sterker nog, je lichaam zal z’n reserves gaan aanspreken om ervoor te zorgen dat jij overeind blijft. Jou laten overleven is namelijk zijn belangrijkste taak. Met de overvloed aan voeding en vulling, waaraan wij tegenwoordig worden blootgesteld, liggen de zogenoemde welvaartsziektes op de loer. Vasten kan een methode zijn om dit tegen te gaan. Hoe dan?

Waarom vasten?

Er zijn stromingen, die bewijs hebben gevonden van betere gezondheid en veel minder welvaartsziektes bij mensen, die een aantal dagen per week beduidend minder calorieën tot zich nemen. Ze noemen dit 5-2 vasten: 5 dagen gewoon eten en 2 dagen vasten. De theorie is dat een lichaam op rantsoen geen energie gaat steken in het voeden van zieke cellen. Deze energie wordt besteed aan goede cellen, levensvatbare nuttige cellen. Andere methoden zijn gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld één week, alle dagen van die week vasten of dan alleen groentesappen en bouillon drinken en supplementen slikken. Of na 20.00 uur niks meer eten tot de volgende dag om 12.00 uur. Ontslakken, ontgiften, rust gunnen aan de spijsvertering zijn andere genoemde argumenten om hier aan te beginnen. Doordat je in een periode van vasten minder calorieën neemt dan normaal, zul je in die periode ook gewicht verliezen, maar dat is voor de meesten niet DE reden om dit te doen.

Zelf doen?

Als je zelf eens wilt ervaren wat vasten voor jou kan betekenen, probeer dan het 5-2 vasten eens. Zo’n dag vasten bestaat uit lunch en avondeten, samen ongeveer 500 (vrouw) of 600 (man) kilocalorieën en uiteraard voldoende drinken. Doordat je de volgende dag weer gewoon eet, is de vastendag ook mentaal prima te doen. Succes!

Wil jij stappen maken om gewicht te verliezen en gezonder te worden? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis ebook “Vijf kilo kwijt met deze 5 stappen!”.

 

 

Over BalansdoorVoeding.nl - 

Bij Balans door Voeding kun jij terecht wanneer je gezonder wilt gaan leven, je energieker wilt voelen of slanker wilt worden en niet weet hoe. Bij Balans door Voeding leer jij hoe je gewicht verliest door de juiste keuzes te maken, MAAR zonder honger te lijden, zonder een wekelijkse pelgrimstocht naar diverse supermarkten en zonder calorieën tellen. Krijg je lichaam in balans bij Balans door Voeding.

Reacties

Pin It on Pinterest

Share This